Segeltyp Gennaker

Gennakern har kommit med stormsteg och har på många håll helt dominerat ut spinnakern. Detta beror mycket på dess enkla hantering.


Konstruktion

Seglet har ett positivt förlik och akterlik och en djup form för att fungera väl i undanvind. Som namnet antyder är detta är blandning av spinnaker och gennaker. Djupet och den lätta duken från spinnakern, och skotningen från genuan. Gennakern sys alltid i nylonduk. Klicka på bilden för att se exempel på färgsättningar.

 

 


Hantering

En gennaker hanteras ofta med bärgarstrumpa vid sättning och nedtagning. Bärgarstrumpan förenklar hanteringen för den lilla besättningen genom att samla ihop seglet till en lång korv som gör seglet lättstuvat. Vi rekommenderar Black Box spinnakerstrumpa med en mjuk tratt och strumpa i nätmaterial som släpper igenom luft. Detta underlättar såväl sättning, nedtagning och låter seglet andas vid förvaring.

Det går ofta att sätta en gennaker på ett rullsystem med hjälp av Top Down-tekniken. Läs mer om Top Down Gennaker här.

 

Extra om Gennaker

broschyr15_pekesegel_maxi108fl1fl2fl3oo_peke_max

Max Gennaker sätts som vanligt i spinnakerfallet och halsas sedan i däck, företrädesvis med en justerbar tamp (nedhal) i ett block som möjliggör att man kan släppa ut seglet i öppnare vindar.

 

Beroende på användningsområde designas en gennaker på olika sätt med olika djup och bredder. Max Gennaker har så stor överdel att den står stabilt utan att skuggas av storen. Detta segel är ett enklare alternativ till spinnaker då det inte krävs någon spinnakerbom.

 

Material

En gennaker sys nästan alltid i nylonduk, då i dukvikterna 0.5 oz. till 2.2 oz. beroende på segelyta och ändamål. Det finns många olika färger på segelduken, vilket ger dig möjlighet att kombinera olika färger till ett segel som är i det närmsta unikt för din båt. Som en hjälp att färgsätta din gennaker har vi sammanställt några vanliga kombinationer i en pdf-fil.

För att underlätta hanteringen av din gennaker rekommenderar vi en gennakerstrumpa.

 

 


En spinnaker är det ultimata länsseglet med sin stora yta i lovart.


Konstruktion

Beroende på funktionen seglet skall ha, samt om klassregler styr kan seglet designas på olika sätt. Vanliga standarder är DH (Dansk Handicap) som är en relativt djup spinnaker (Spinnaker 1), och IMS (International Measurement System) som är lite planare och smalare (Spinnaker 3). Vår allroundspinnaker kallar vi för Spinnaker 2.


Hantering

En spinnaker hanteras oftast med bärgarstrumpa vid sättning och nedtagning. Bärgarstrumpan förenklar hanteringen för den lilla besättningen genom att samla ihop seglet till en lång korv som gör seglet lättstuvat. Vi rekommenderar Black Box spinnakerstrumpa med en mjuk tratt och strumpa i nätmaterial som släpper igenom luft. Detta underlättar såväl sättning, nedtagning och låter seglet andas vid förvaring.

 

Extra om spinnaker

segel_mini_snSN

En spinnaker är det ultimata länsseglet med sin stora yta i lovart. Beroende på funktionen seglet skall ha, samt om klassregler styr kan seglet designas på olika sätt. Vanliga standarder är DH som är bred om midjan och extra stor.

Allround är konstruerad för att ta höjd i lättare vind samt ge god fart på platten.

Slörspinnaker har liten toppvinkel och mindre yta för att kunna gå rejält brant men också undanvind i frisk vind. Tyngdpunkten ligger lågt.

produkter_spinnaker1

En spinnaker sys nästan alltid i nylonduk, i dukvikterna 0.5 oz. till 2.2 oz. beroende på segelyta och ändamål. Det finns många olika färger på segelduken, vilket ger dig möjlighet att kombinera olika färger till ett segel som är i det närmsta unikt för din båt. Som en hjälp att färgsätta din gennaker har vi sammanställt några vanliga kombinationer i en pdf-fil.

För att underlätta hanteringen av din spinnaker rekommenderar vi en spinnakerstrumpa.

 

gennakerkarta