Fock och rullfock

En rullfock är ett segel vars skothorn är placerat framför eller strax bakom masten. Ofta utrustas dessa med vertikala lattor för att hålla ute en positiv akterrunda.


Segelyta

Segelytan bestäms av såväl skotpunktens placering och akterrundans utformning. För att klara av en positiv akterrunda krävs vertikala lattor. Vanliga storlekar är Självslående, 105% och 110%.

Vi har delat in våra rullfockar i tre modeller.

FJ1: Underskuret segel med liten yta.

Passar för kutterstag och segel som skall klara tuffa förhållanden.

FJ2: Korta vertikala lattor

En rak eller något positiv akterrunda fyller förtriangeln bra. Passar båtar med raka spridare.

FJ3: Vertech Jib – Fullängdslattor och maximal yta

Den optimala självslående focken med vertikala fullängdslattor. Den utskjutande ryggen ger en fin spalteffekt och lattorna fungerar även som revpunkter. Vertech Jib fungerar också som 110%-fock och passar då bäst för båtar med svepta spridare.


UV-skydd

Ett segel som alltid är utsatt för väder och vind kräver ett UV-skydd för att skydda akter- och underlik. Vi syr alltid våra UV-skydd på seglet för bästa resultat. UV-skyddet är en tunn UV-behandlad väv från Sunbrella med mycket lång livslängd. Finns i färgerna grå, mörkblå och mellanblå. Övriga färger på offert.

 


Rullkompensator

Då ett segel har en inbyggd form och samtidigt önskas rullas upp på en i det närmsta helt rakt rullsystem krävs en rullkompensator som tar hand om buken vid inrullning. Detta reducerar seglets form vid inrullning, minskar veckbildning och gör seglet lämpligt för revning genom att rulla in ett par varv. Rullkompensatorn är ca 20-25cm bred och monteras längs förliket.

 

 

 

 

 

 


En fock är ett segel vars skothorn är placerat framför eller strax bakom masten. Ofta utrustas dessa med lattor för att hålla ute en positiv akterrunda.


Segelyta

Segelytan bestäms av såväl skotpunktens placering och akterrundans utformning. För att klara av en positiv akterrunda krävs lattor. Vanliga storlekar är Självslående, 105% och 110%.

Vi har delat in våra fockar i tre modeller.

J1: Underskuret segel med liten yta.

Passar för kutterstag och segel som skall klara tuffa förhållanden.

J2: Korta lattor

En rak eller något positiv akterrunda fyller förtriangeln bra. Passar båtar med raka spridare.

J3: Monsterjib – Maximalt utbyggd akterrunda

Detta segel överlappar masten även för självslående skena. Fullattor och en kraftig rygg ger den största ytan. Passar bäst för riggar med svepta spridare.


Hakar eller profil

En fock kan fästas längs förliket på olika sätt. Det mest klassiska är pistolhakar, men både enklare Z-hakar i komposit och lite exklusivare hakar från Wichard förekommer. Är båten utrustad med profil hissas seglet i den istället.