Genua och rullgenua

Rullgenuan är det segel som ofta används mest. Rullsystemet göra att seglet är lätt att hantera, och med sin revfunktion fungerar i de flesta vindar.


Segelyta

Segelytan bestäms av hur långt bak på skotskenan seglet designas. Ofta designas en rullgenua något mindre än en maxgenua för att förenkla hanteringen och ge bättre seglingsegenskaper vid revning då skotpunkten inte blir lika hög.

Vi har delat in våra rullgenuor i tre modeller.

FG1: Maxrullgenua

Maximal yta 150% som når hela vägen till skenans akterkant.

FG2: Standardrullgenua

140% ger bättre egenskaper i såväl hantering som revning. Detta är vår vanligaste design.

FG3: Mindre rullgenua

120-130% passar för tuffare förhållanden och när man vill undvika detaljer på masten som kan slita på seglet. Detta kan vara det enda alternativet för båtar med mycket korta skotskenor.


UV-skydd

Ett segel som alltid är utsatt för väder och vind kräver ett UV-skydd för att skydda akter- och underlik. Vi syr alltid våra UV-skydd på seglet för bästa resultat. UV-skyddet är en tunn UV-behandlad väv från Sunbrella med mycket lång livslängd. Finns i färgerna grå, mörkblå och mellanblå. Övriga färger på offert.

 


Rullkompensator

Då ett segel har en inbyggd form och samtidigt önskas rullas upp på en i det närmsta helt rakt rullsystem krävs en rullkompensator som tar hand om buken vid inrullning. Detta reducerar seglets form vid inrullning, minskar veckbildning och gör seglet lämpligt för revning genom att rulla in ett par varv. Rullkompensatorn är ca 20-25cm bred och monteras längs förliket.

 

 

 

 

 

 


På tävlingsbanan är det vanligt att genuan sitter i en profil eller med pistolhakar istället för på rulle. Ofta styr klassregler dessa segel.


Segelyta

Segelytan bestäms av hur långt bak på skotskenan seglet designas.

Vi har delat in våra rullgenuor i tre modeller.

G1: Maxgenua

Maximal yta 150% som når hela vägen till skenans akterkant.

G2: Genua II

En något mindre genua.

G3: Genua III

Passar för tuffare förhållanden och när man vill undvika detaljer på masten som kan slita på seglet. Detta kan vara det enda alternativet för båtar med mycket korta skotskenor.


Hakar eller profil

En genua kan fästas längs förliket på olika sätt. Det mest klassiska är pistolhakar, men både enklare Z-hakar i komposit och lite exklusivare hakar från Wichard förekommer. Är båten utrustad med profil hissas seglet i den istället.